02.08.07

Liiliad 2

Teen aga pilte, aga kuidagi kirjutama ei jõua. Loodame, et selleks korraks on kiiremad ajad möödas ja ~ 30 pilti, mis blogi järjekorras ootavad, saavad ka üles pandud. Niisiis - veel liiliatest.


Kaevas lahke naabrinaine mulle üle-eelmisel sügisel mõned liiliasibulad. Mulle omaselt ei tormanud ma neid kohe maha istutama vaid panin nad kuhugi heasse kohta, hilisemaks toimetamiseks. Ja nagu ikka, kui mõni taim ootamatult me majapidamisse saabub, unustan ma selle taime sootuks. Seekord ka ja kui ma need sibulad siis ükskord rehest avastasin, olid nad ilmselt algselt mõnda aega mädanenud, hiljem oli külm ka üle käinud. Aga ära ikka ei raatsinud visata. Olin endale just ostnud raamatu "Liiliad aeda" ja sealt julgustust saades lammutasin sibulad laiali ja lõikasin vähegi kobedamate soomuste küljest kõik kahtlase ära. Põhimõtteliselt jäi alles peotäis soomusetükikesi ja kahe sibula keskelt sellised minisibulad. Panin kogu selle kupatuse turbaga kilekotti ja viisin sahvrisse. Kevadeks oli mul kotitäis väikeseid liiliaid. Tänavu õitsevad esimest korda need kaks minit. Ülejäänud on veel liiga noorukesed, aga tundub, et tuleval aastal saab mul neid ilusaid kollaseid liiliaid massiliselt olema. Sorti muidugi ei tea, aga pole tähtis ka. Selline siis mu esimene "liiliapaljundamiselugu".



Liilia "White Tiger", tekitatud möödunud kevadel Aiasõbrast. Ei saa alati kiruda neid kohalikke taimekauplusi, sest see on küll igati õige sort, mille eest Aiasõpra ainult kiita tuleks. Kõrgust on sel liilial umbes 130cm ja püsti ta paraku iseseisvalt ei seisa. Ma natuke kahtlustan, et mul enamus lilli liiga tihedalt istutatud, sest millegipärast kipuvad kõik kuidagi ebaloomulikult kõrgeks kasvama. Seda just seal ajutises peenras, sest uutes püüan enam-vähem by the book ja miski ei näi kidur ja veninud.
´
Varem olen ma kokku puutunud ainult krookusliiliate ja tiigerliiliatega ning nüüd sellised õitsevad iludused! Mul oli kujunenud arvamus, et liiliate kasvatamine on selline eriliselt raske ja keeruline. Mõne arvamuskujundaja nimbus on küll kõvasti kahvatunud.

5 kommentaari:

mustkaaren ütles ...

Aias6bra liiliaid tellisin minagi eelmisel kevadel mitut sorti, sel aastal kasvavad nad juba uhkesti, sh ka White Tiger. & qningliiliate l6hn on t6esti eriline. Liiliate sorte kavacen oma aeda veel mureceda, olemasolevad sobivad meie kliimasse kyll.

mustkaaren ütles ...

Liiliate kasvatamine pole ylce raske! Tiigerliilia & veel paar liiki on vanad taluaia lilled. Meil elavad nad t6stetud m2giaias & kallaqga peenral, talvex viskan veidi puulehti peale & lume eest hoolicen ka. Sygisel haiguste-kahjurite peletamisex veidi tuhka. K6ik.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ilusad ikka tõesti. Mõni sihuke peab ikka minulgi olema. Tegin juba väikese tellimuse, muidu kõigil on ja minul mitte...

Naano ütles ...

Ühed ilusad taluaia liiliad on veel madonnaliiliad (L.candidum), millised ma juba ammu endale muretsesin, aga millegipärast ei õnnestu mul neid õitsema saada. Kõik küll raamatu järgi ja KK foorumis ka palju õpetatud, aga mida pole on õied. Kahtlustan natuke vesirotte. Võimalik, et kõik suuremad sibulad lähevad õhtusöögiks.

Anonüümne ütles ...

hea algus