14.07.07

Lota lota ja teised


Mu laps on otsustanud saada loodusteadlaseks. Tõsi, vahel tahab ta saada ka kaevuriks, mereröövliks või niisama rikkaks (minu lemmik), aga valdavalt ikka kas "looduseuurijaks" või "putukateadlaseks". Ta võib tundide kaupa tigusid sööta, sisustada võrgendkoidele vivaariumi ja maasikaid kasvatame me ka ainult hallrästastele, sest "iga normaalne inimene teebki ju nii". See aitab kõvasti kaasa sellele, et me aed kubiseb kõikvõimalikest hoitud ja armastatud kahjuritest. Aga "looduseuurimine" on tegelikult palju helgem ja kui asjad väga ärevaks pöörduvad, hüütakse ema koos fotokaga kohale.


Lota lota e. luts? Õige nooruke ja väike veel. Mulle meenutab see kala küll rohkem üht akvaariumikala Ancistrus´t, aga need elavad Amazonases ja nii kiiresse kliimasoojenemisesse me meespere ei usu. Kevadel sai jões olevaid paekive (mis vette astumiseks mõeldud) natuke sätitud ja siis ilmus sealt kivide alt ka paar üsna suurt isendit. Raamat aga ütleb, et lutsud armastavad sügavat ja külma vett. Mine võta kinni, mis madala- ja soojaveelembesed kalad need on. Laps (edaspidi Jakob) arvas, et kala on haige, sest ta selja peal on mingi punane täpp. Ma tänasin mõttes jumalat, et kalu ei saa tuppa tuua ja hingasin kergendatult kui luts lõpuks lähima kivi alla sööstis.



Mudakukk (Lymnea stagnalis) on siin tavaline elanik, kelle nime ma nüüd tänu Jakobile teada sain. "Tüüpiline rohketoiteliste veekogude liik" ütleb miski internetis olev aruanne. Pildi pidi tegema eriliseks see, et teod just kahekesi kivi peal on. Rohkem ei tea ma mudakukkedest midagi.

´

Tegelikult on terve see postitus eritellimus: erilisi hetki peab ju jagama. Kuigi tellija oma pilti sellest, kuidas ta oma uurimust tegi, ei lubanud üles panna, sest tal oli sel hetkel "nihuke tobe" särk seljas ja nägu natuke must ka.

4 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

See kala on vist see...eee.. rahvakeeli prahikala, eee... silm!, maitseb hästi marineeritult ja suitsutatult(ära seda oma pojale ütle. Ûtle talle parem, et eriti seda kala inimesed ei söö tema mudase maitse tõttu. Ja see oleks tõsi mis tõsi.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

A kes teab, äkki on luts
http://bio.edu.ee/loomad/Kalad/kalalist3.htm
uuri ise

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Eile oli Rae vallas katastroof. Loodan, et Sinu ja Su perega on kõik hästi.

Naano ütles ...

Elus ja terved. Tänud.