09.07.07

Moeröögatused

Siin kõik need taimed me aias, mille kohta ma vähemalt ühest kohast lugenud olen, et tegemist moeröögatustega.


Aasia liilia, täidisõieline "Fata Morgana". Juhul, kui ma olen õigesti aru saanud, ilma tolmukateta ja seetõttu suht pikalt õitseja. Elame näeme. Esimene õitsev liilia mu aias. Valetan, sest keisrikroon õitseb juba pikemat aega. Liiliad on mulle suht uus tutvus (kui keisrikroon ja tiigerliilia välja arvata). "Fata Morgana" sai istutatud eelmine kevad ja ma olin tänavu mõnevõrra pettunud, kui ainult ühte vart kasvamas nägin. Aga nüüd see sama vars oma 2 lahtise õie ja 16 õiepungaga on puhas rõõm.


Sõrmkübarjas peekerlill (Penstemon digitalis) "Husker´s Red". Kahjuks õitsemist juba lõpetamas. Ühtegi korralikku pilti ei õnnestunudki sellest lillest teha. Külvatud eelmisel kevadel. Kui hästi aus olla, siis erilist vaimustust mul ei teki, aga kasvavad nad mul ka valedes kohtades. Kui ma ükskord niikaugele jõuan, et saab kuidagi tõsisemalt kujundama ja sättima hakata, siis võib-olla võtan sõnad tagasi.


Kämpferi iiris (Iris ensata). Ostetud Aiasõbrast, kus sordinimeks "Sashow Nagon". Selle sordinimega tekkisid väikesed kahtlused, sest kui Google´ist otsida, tunneb sellist sorti ainult Aiasõber. Mu isiklik ristinimi annab ka rohkem tulemusi. Pärast pikki otsinguid selgus, et tegemist ikka sordiga "Sei Shonagon". Kasvatan ma teda küll väga valedes tingimustes, niiskuslembene kuivas kohas. Üldse jääb mulle väga segaseks, kuidas seda lille siis õieti kasvatada. Igasugu soovitused erinevatest allikatest on väga erinevad. Tuleb katsetada ja loota, et Sashow ikka katsed üle elab.


Alles hiljuti ma vingusin, et ei taha mu iirised õitseda. Vanaisa õpetas mulle kogu aeg, et taimedega tuleb ilusasti rääkida. Ma olen tähele pannud, et inisemine annab ka häid tulemusi. Louisiana hübriidiiris "Black Gamecock" hakkab kohe, kohe õitsema. Ta ilmselt tüdines mu lõputust sonimisest. Tegelikult on see iiris siin vist suht külmaõrn, aga õnneks oli möödunud talv soe. Kõige paremini pidid nad õitsema jalgupidi vees olles. Ei julgenud teda ikka vette istutada, aga kui ta nüüd tulevase talve ka üle elab, siis küll panen osa prooviks väga vesisesse kohta.
´
Ma ei tea, kuidas nende moeröögatustega on. Kui riided moest ära lähevad, siis enam ei kanna, tõenäoliselt viskad minema. Kas lilled tuleb ka välja kaevata? Ja kas nad enam ongi moes? Nõrgema närvikavaga inimene võib nii küll peast lolliks minna. Oh, soome-ugri-mugri. Ja mina oma nõrga närvikavaga ei julge senini ühele arvamusliidrile mainida, et endale kuldvihma ostsin. Hakkab mind muidu ehk väikekodanlaseks pidama.

6 kommentaari:

Sanna Tallgren ütles ...

Hei! Mukavaa, kun löysin blogisi ja omanikin on linkeissäsi :) En juuri ymmärrä eestin kieltä, mutta kuvat ovat kauniita. Ihana Iris!

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ma arvan, et moeröögatustega on nii, et kas eesti kliima võtab nad ükstalv omale või muutuvad nad ajapikku imelisteks ja igapäevasteks.
Ja miks kuldvihma omamine väikekodanlaseks teeb? Mul neid kuuram neli tükki...
ma arvasin alati, et väikekodanlase aias on neli õunapuud ja mõni puishortensia, muud suurt midagi, sest tal on toas kiire= peab hõbelusikaid üle lugema.

Naano ütles ...

Kiitos, Sanni.

Naano ütles ...

Lillekasvatajale.
Vot mina ka ei tea, miks kuldvihma omamine väikekodanlaseks teeb. Ja sõna "arvamusliider" oleks tulnud jutumärkidesse panna.

Kas Sa oma kuldvihmasid talveks kuidagi katad ka?

Anonüümne ütles ...

tere:) tore blogi sul.
mul sel aastal iirised õitsesid üsna hästi, ja EI õitsenud justnimelt need, mis kõige märjema koha peal on.
kuldvihma pärast olen te peale väheke kade, see on ju nii ilus! ja mul läks see miskitõttu välja:S

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Hakkan katma, kindlasti kohe! Nad pidid esimestel aastatel väga külmaõrnad olema. Naabrinaine Kaire ostis omale mõneaastase istiku, see pidas katmata eelmise talve vastu, aga ta sellises nurgataguses kohas ka.