25.04.07

Robigaalid ehk mõeldes jahukastest


Igal kevadel, 25. aprillil pühitsesid vanad roomlased jumal Robigusele pühendatud robigaale. Robigus oli üks väiksematest jumalatest, kes jagas karmi käega jahukastet ja kõrreroostet. Festivali kutsus ellu legendaarne Rooma kuningas Numa Pompilius ~700 e.Kr.

Ovidius kirjeldab oma poeemis Fasti (Tähtpäevad - omamoodi rooma kalender), kuidas festival algas protsessiooniga Flaminia väravast, üle Milvianuse silla kuni Via Claudia viienda miilikivini, kus asus Robiguse altar. Seal ohverdas preester jumalale punase koera ja lamba sisikonnad, veini ja viirukit.

Sel päeval korraldati meestele ja poistele võidujookse, palvetati ja ohverdati punane koer, aga ka teisi punaseid loomi nagu rebased ja lehmad. Hiljem hakkas katoliku kirik samal päeval pühitsema Püha Markuse päeva ja markusepäeva suur protsessioon (litania major) kulges üsna sarnaselt: Milvianuse sillani, sealt edasi aga Püha Peetruse kirikusse, kus toimus missa. Lugesin internetist, et kui markusepäeval öö külm, saab vili külmavõetud. Need on nii kauged, aga nii huvitavad seosed, sest kogu see roomlaste festival oli ju viljasaagi kaitseks jne. Jne.

Aga miks ma kirjutan Robigusest? Ikka jahukaste ja roostehaiguste pärast. Ja sellepärast, et täna on 25. aprill - võimalus Robigust veini ja viirukilõhnaliste pirdudega rahustada. Paneks mehe ja poja võidu jooksma, ise tinistaks veini, valaks vahepeal sortsu ohvrianniks põõsasse ja seletaks, et see kõik on profülaktika taimikahjustavate parasiitseente vastu. Ma kohe huvi pärast uurisin järgi: kõik ühed ja samad ROOSTELISELAADSED ja PÄRISKOTTSEENED seal Robiguse nimekirjas. Topas jääks võib-olla ostmata.

PS! Roomlastel oli üldse palju toredaid jumalaid. Tulevikus hakkan ma tõsisemalt tegelema Saritori kultusega, kes oli rohimise, kõplamise ja umbrohtude jumal.

3 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

See Saritori huvitaks mind ka, nii et pajata, pajata! Oleks tõesti hea kui lausa taevased väed ise tulevad appi kõplama ja rohima. Selle nimel aeg-ajalt klaasike veini võtta... no ei ole probleemi!

Naano ütles ...

Tegelikult ei tea ma Saritorist muud suurt midagi, aga küllap sealgi veini ohverdati. Ja kui aus olla, siis veinisõber ma ka pole, nii et no problems selle jumalatele ohverdamisega.

kaaren ütles ...

tre, mis aga meie omamaa jumalustest teada on? muide rooside jt kergemate jahukastete & taimen2rijate vastu aitab seebine riiete pesuvesi, see t88tab ka v2etisena, kontrollitud:)