06.08.07

Liiliad 3

Mõni aeg tagasi, kui siin kõvasti sadas ja vahepeal lausa tormiks kiskus, sai läbi häda mõned pildid tehtud. Kartused olid õigustatud, sest vihm ja tuul räsisid liiliad üsna olematuks.


Liilia "Citronella". Ei saa kahjuks selgust, kas tegemist aasia liilia, tiigerliilia või hoopis martagoniga. Igaljuhul üks kolmest või natuke kõigist. Juhtus just sel vihmasel ajal õitsema ja kogu oma ilus mul teda näha ei õnnestunudki. Lohutan ennast nüüd, et ehk polnudki väga ilus.
Pilt ka rohkem nagu mingist udukogust, aga vihma ladistas pähe ja oma eesmärki (et tuleval aastal ka teaks, et "Citronella") täidab küll. Vasakpoolse õie, mis pildile ei mahtunud, serva tagant paistab üks tundlapaar, omanikuks Lilioceris lilii. (Tutvumiseks liiliakukest pilte ka.) Olen küll korraldanud mõned massimõrvad, aga suurt ei aita.


Hiina trompet- ehk lehterliilia "Golden Splendour". Tegelikult ka juba õitsenud, aga lõhnab veel tänagi. Lugesin raamatust, et trompetliilia seemikud hakkavad juba 2. või 3. aastal õitsema ja tekkis kohe mõte proovida seda lille seemnest kasvatada. Eks näis, kas mingeid seemneid üldse tulebki. Igasugu seemnetega paljundamine on kahtlemata mu lemmiktegevus. Loodan, et kuna tegemist ikkagi hübriidiga, siis seemikutest tuleb miskit muud kui sama sort. Kuidas ja millal on küsimused, millele hakkan nüüd vastuseid otsima.

1 kommentaar:

mustkaaren ütles ...

Ma paljundasin Tartu bot. aiast toodud seemnetega Henry liiliat. Esimesed 2 suve on nad olnud ikka v2ga v2ixed, 6icema peax selline hakkama 3-5. aastal. Muide, Golden Splendour kasvab ka minu aias, ilus k6rge taim. Citronella bot. liiginimi on yhes eelm. aasta Aias6bras yleval, q on oluline.