11.08.07

Viva la Mexico

Eile õhtul levis uudis, et asteekide iidse pealinna Tenochtitlan´i templist, mis asub tänapäeval täpselt Mexico City peaväljaku all, leiti väljakaevamistel kivisteel, mis viitas, et läheduses võib asuda asteekide viimase võimu omanud valitseja Ahuizotl´i haud. Nüüd näitavad radariuuringud steeli all pinnaseanomaaliaid ja on suur tõenäosus, et tegemist on matusekambriga. See on tähtis uudis, sest mitte ühtki asteekide kuningahauda senini leitud pole. Selline leid annaks palju juurde kõigele, mida me asteekidest teame, sest ega neid teadmisi pärast hispaanlaste puhastustööd väga palju polegi. Aga me teame, et asteegid olid kõvad aednikud. Kuulsad on nende "ujuvad aiad" ehk chinampa´d (neist võib-olla kunagi hiljem) ja nahuakeelne (nahua - asteekide keel) sõna tomatl on samuti kõigile tuttav. Peale heade köögiviljade kasvatasid asteegid ka palju lilli ning üks nende lemmikutest oli kindlasti daalia, mida samuti toiduks kasvatati (ka ravimtaimena epilepsia raviks). Daalia on seal kandis tähtis lill ka tänapäeval: tegemist siis Mehhiko rahvuslillega.


"Vuurvogel"

Daalia esimesed kirjeldused pärinevad hispaania konkistadooridelt 14. saj. ja tõenäoliselt on kirjeldatud puisdaaliat (Dahlia imperialis), mille nahuakeelne nimi on acocotli ja tähendab tõlkes veeroogu (nagu suhkruroog), sest kuni 6 meetri kõrguseks kasvava puisdaalia varred on seest õõnsad ja asteegid kasutasid neid nö. veetorudena.

Uuesti ilmus lill ajalooareenile 1789 kui Mexico Botaanikaaiast saadeti daalia muguljuurikaid Madriidi Kuninglikku Botaanikaaeda, kus neid hakati esialgu (nagu kartulitki) toiduks kasvatama. Kasvatati kolme liiki: sulgjat daaliat (D. pinnata), punast daaliat (D. coccinea) ja roosat daaliat (D. rosea), mis arvatavalt paljude tänapäeva daaliasortide esivanemad on. Kuna daalia muguljuurikad on suhteliset maitsetud, muutus kergelt hübridiseeruv lill peagi populaarseks dekoratiivtaimeks. 1791 sai daalia endale nime Rootsi botaaniku Andreas Dahli järgi.

1872 saabus Uuest Maailmast Hollandisse suur saadetis daalia muguljuurikaid. Selgus, et pikal reisil üle Atlandi olid pea kõik juurikad riknenud. Alles oli ainult 1, daalia "Juarrezii", kõikide kaktusdaaliate esivanem.

Daaliate looduslikke liike on ~30, sorte aga ligemale 60.000.

See 60.000 on mulle isiklikult küll vapustav number. Kuidas daaliafännid oma valikuid teevad?


"Ludwig Helfert"
´
Nüüd on meie aias ka kaks daaliat. Ärgitab fantaasiat ja paneb kujutlema kuidas Montezuma daaliasülemitega Hernán Cortés´i tervitama tormas, aga eelkõige olen ma mõelnud sellele, miks asteegid oma veristel tseremooniatel inimesi ohverdasid ja ohvrite väljalõigatud südamed daaliaõitega kaetud altaritele panid. Selle mõistmiseks olekski vaja, et äsjaavastatud anomaaliad asteekide Suure templi põrandas osutuks ikkagi arheoloogiliseks leiuks, mitte niisama maa-aluseks õnaruseks.

3 kommentaari:

mustkaaren ütles ...

Daalia on nii nunnu taim. Sinu asteegi-uudis lisab taimele veelgi p6nevat tausta:) Qna mul eelmisel, k6igile taimedele ebasoodsal aastal, daalia Tartan, tuli nii nigel et sygisel ei olnud eriti midagi tuppa tuua, sel aastal loobusin, siis teeb r66mu, et kellelgi asi korda l2heb. Imeilus!

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ilusad aga ma ei tea mis värk aga mulle nad ei istu.

quu ütles ...

Jos haluat voin lähettää sinulle valkoisen iris pseudocorus Alba:n siemeniä myöhemmin tänä syksynä?

Laita osoitteesi sähköpostiini: quupeliini@hotmail.com

Same in english ;) If you want, I can send you later this fall Iris pseudocoruses seeds, white forms of course. Send your address to my email: quupeliini@hotmail.com