27.06.07

Kukekannused ja delfiinid

Nimi Delphinium tuleb kreekakeelsest sõnast delphis ja tähendab delfiini, sest kukekannuse õiepungad meenutasid kreeka arstile ja botaanikule Dioscorides´ele, kes seda taime oma kuulsas raamatus Materia Medica kirjeldas, väikeseid delfiine. Arvata võib, et samal moel on see taim oma eestikeelse nime saanud: eestlasele meenutavad need õiepungad vist küll rohkem kuke kannuseid kui delfiine. Kes nendest delfiinidest hallil ajal ikka teadis. Ma pole senini ühtki näinud.


Lugesin Wikipediast, et kukekannuse parimad tolmeldajad on liblikad ja kimalased. Kuna mina juhtun olema lepidopterofoob (irw - tegelikult ka), siis vaevalt juhtub, et mu blogis kohtaks pilti kukekannust tolmeldavast liblikast. Kimalasest küll. Kas tegemist on nüüd maakimalase (Bombus lucorum) või aedkimalasega (Bombus hortorum), jääb saladuseks. Meie kodus on kimalase üldnimeks olnud alati "mumm" ja nii jääb ka, kuigi nimi Bombus oleks kuidagi tabavamgi. Kukekannus ise on ilma korraliku õisikuta - süüdi koer. Sorti ka ei tea, mingist "Magic Fountain MIX" pakist jälle.


Aed-kukekannus (Delphinium cultorum). Sort "Kahevärvilised tähekesed". Otsetõlkes muidugi tore nimi. Kunagi Seemnemaailmast ostetud seemned. Pidi olema "superrentaabel". Toestamist ei pidanud ka vajama. Ma toestasin igaks juhuks ikka ära, aga suht kasutult, sest nüüd murdus hoopis õisik oma raskuse all ära. Imelikult sinka-vonka ta seal nüüd on, õisiku tipp taeva poole püüdlemas. Taim on tegelikult suur ja uhke küll. Ei teagi, mis nipiga seda toestamist tulevikus tuleks teostada. Ja õied on kahevärvilised ka nagu nimi lubab, ainult pildilt pole eriti näha.


Mu ainus kukekannus, mille kasvamine tänavu ilma eriliste intsidentideta on kulgenud. Ka tundmatu sort eelpool nimetatud "MIX" pakist. Ühel kevadel ma ostsin neid seemneid kokku ja külvasin, mu suureks üllatuseks enamus ei tärganud.

´

PS.

Delfiinid olid armastuse, ilu ja naudingute jumalanna Aphrodite lahinguratsudeks ja neid seostati õnneliku armastusega. Vahel seostati delfiine aga ka surmaga ja mõnes müüdis on nad teejuhtideks allilma. Selles on oma loogika, sest ükskõik kui ilusad kukekannused ka pole, neis sisalduvate alkaloididega ei tasuks küll maiustada. Heal juhul tapab ära ka. Veel PS. Tigusid see mürk maha ei võta.

1 kommentaar:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

toestad nagu tomatit. A ilusad on nad küll, tõesti!