06.08.07

Katsed maskeerida kasvuhoonet

Selgituseks: meie issil on kurbi kogemusi sellega, kuidas lapsed läbi klaasi jooksevad ja nii sai me kasvuhoone endale toreda ohutuskuue. Tavaliselt olen küll mina see, kes luulutama kipub, aga kasvuhoone trellvooderdus on issi otsus, millest taganeda pole võimalik. Jääb üle vaid proovida neid võresid veidi varjata ja kasutada nö. lilleredelitena. Möödunud aastatel olen ma külvanud kasvuhoone äärde lõhis-mungalille (Tropaeolum peregrinum), mis tänavu kahjuks ei idanenud.
Võred on nüüd elulõngade päralt.



Mamma vana elulõng, mis millalgi u. 1990 välja läks. Tõenäoliselt võttis külm taime ära. Samas, maja seina ääres kasvasid veel kadakkaer ja kannikesed, mis olid sinna toredad padjandid moodustanud ja mis sisuliselt tähendas seda, et peenart keegi kunagi üles ei kaevanud. (Mamma oligi rohkem keskendunud juurviljakasvatusele.) Igaljuhul ei kasvanud seda elulõnga siin aias julged kümme aastat, kuni ma mõni aasta tagasi avastasin seina veerest ühe imeliku kasvu, mis teadjamate abiga sai elulõngaks tunnistatud. See kõlab küll uskumatult ja ma olen mõelnud, et võib-olla oli üks nirakas võsu igal aastal seal kannikeste all, mis lihtsalt kunagi välja ei paistnud, kuigi ka see on ebatõenäoline. Nüüd olen ma seda taime jõudnud juba kaks korda ümber istutada (esimene asupaik osutus liiga pimedaks) ja lõpuks oleme jõudnud ka õiteni. Senini ei teadnud ma isegi, mis värvi elulõngaga tegemist, teadsin ainult, et oli elulõng ja läks välja.


Kasvuhoone põhjaküljele istutasin möödunud aastal tanguutia elulõnga. Külvatud seemnetest tärkas 5 taime, millest 2 jätsin endale ja 3 kinkisin ära. Mu teine taim läks miskipärast kohe välja. Kevadel tundus, et ka kasvuhoone küljes pole enam midagi, aga lõpuks miski kasv ikka tekkis, mis tänaseks juba täiesti arvestatav. Isegi kaks õit on tekkinud ja kõrgust on ka piisavalt. Kogu see pildil olev pussakas kasvab üheainsa varre (?) otsas ja altpoolt niigi täiesti lagedana, on mõned alumised lehed ka kuivama hakanud. Kevadel sai taim endale suurel hulgal kõdusõnnikut ning loodame, et seal maas ka uusi pungi juurde tekib, millest uusi võrseid kasvatada. Muidu tundub see tanguutia elulõng küll väga kiire kasvuga olevat, eriti kui arvestada, et külvatud alles eelmisel aastal.
´
Siia kasvuhoone külge peaks veel tekitama mõned elulõngad. Kevadel ostsin väikeseõielise elulõnga "Paul Farges", aga seda ei raatsinud kasvuhoonet katma panna, sai endale palju auväärsema koha. See "Farges" on esimese hooga nii kiirelt kasvanud ja kui ta talve üle elab, saab tuleval aastal paljundama hakata ja alles siis kasvuhoonet varjama panna. Üldse peaks elulõngadega suuremat sõprust sobitama. Ma ikka veel natuke kardan neid taimi, mida talveks katma peab. Kuigi mu nö. aia-aastad on näidanud, et saab hakkama küll.

4 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Mismoodi Sa neid katma mõtled hakata? Kangaga? Või nagu roose, lehehunniku ja kilega?

Naano ütles ...

Korralikult katan ainult Fargest. Mõtlesin, et tõmban ühed vanad sukkpüksid pähe ja kuuseoksad peale. Sellele oma vanale olen ka ainult kuuseoksi pannud. Tanguutia oma ei kata üldse. Naabri vanahärral on maja ääres palju uhkeid elulõngasid ja katab ainult nii, et paneb eterniitplaadi vastu majaseina.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ja tahtsin veel küsida, et kest tanguutia seemned ostsid?

Naano ütles ...

Ostsin Aiasõbrast, nüüd Juhani PK. Vaatasin, et seal enam ei paista seda müügis olevat. Seemnemaailmas on ka olemas. Aasta varem ostsin Seemnemaailmast, aga need ei idanenud.