05.09.07

Täna aias

Tegin täna fotokaga väikese ringkäigu.


Kevadel ostetud väikeseõieline elulõng "Paul Farges" üllatab esimeste õitega. Ukrainast pärit sort, millel Lääne kaubanduses ka teine nimi - "Summersnow". Rohkem saab sellest elulõngast lugeda siit. Ma ei uskunudki, et ta tänavu õitsema hakkab, sest kevadel oli üsna tilluke ja rääbakas. Tänaseks on elulõng kasvanud tublisti üle meetri ja kaetud paljude õiepungadega. Loodame, et tuleb pikk ja soe sügis, et Fargesi õisi kauem imetleda saaks.

Eriti hea ja väärtuslik maapirn e. topinambur. Mida kõike maapirnist teha saab: suppi ja salatit. Isiklikult suhtun ma maapirni küll kui umbrohtu, sest paraku kasvab ta ikka seal, kus tahab, mitte seal, kus mina teda kasvamas näha sooviks. Seda taime aeda tuues, peab asukoht olema küll õige hoolikalt läbi mõeldud, sest lahti pole tast enam võimalik saada. Siin pildil on üks mu maapirni kasvukohtadest, kust ma teda kolm aastat edutult eemaldasin. Tänavu andsin alla - las kasvab siis siin ka. Ikkagi väärtuslikeim juurvili! Ja sügisese lillena ka arvestatav tegelane.


Sügislilled (Colchicum)on ühed mu suured lemmikud. Siit õunapuu alt sai omal ajal ka justkui kõik välja kaevatud ja parematesse kohtadesse pandud, aga midagi jäi ikka maha ja täna kasvab pareminigi. Plaanis on tekitada ka mõned valged sügislilled. Ja nagu kõikide teiste asjadega: küllap tulevad ka täidisõielised jne. Tegelikult peaks minema panka röövima.


Nagu ma juba maininud olen, on me aia vallutanud peiulilled. Ja oh seda üllatust, kui täna avastasin, et sealt peiulillede vahelt võib muudki huvitavat leida. Süstjas neiusilm (Coreopsis lanceolata), mille olemasolu ma sootuks unustanud olin, oli eemalt ka justkui tagetes, aga lähemalt ikka "Sterntaler". Seal nad siis nüüd kahekesi õitsevad. Järjekordne aiakujunduse ime. Hea, et tagetesed üheaastased on, muidu peaks hakkama jälle midagi ümber istutama.
´
Nüüd jälle õunu korjama. Häbi tunnistada, et selline hea õun, nagu "Valge klaar" on meil üks põhilisi kompostikomponente, aga kolm inimest nelja suurt klaari juba tühjaks ei söö. Õnneks saab klaari aeg kohe, kohe läbi. Siis tulevad muidugi teised. Ja kurke tuleb ikka veel. Ära perenaisetsema.

2 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Huvitav, mul õitseb sügislill alles oktoobris.
Ja suur AITEHH kui ikka mulle need parrotid ära tellisid. Jään ootama.

Anonüümne ütles ...

Taname huvitavat teavet